Gyerekszemészet

Gyerekszemészet

Természetsen a hagyományos lépéseket tartalmazó gyermekszemészet mellett, rendelőnkben a gyermekszemészet speciális vizsgálatát végezzük.

Ez a módszer a szemvizsgálat mellett  kitér  a gyermek idegrendszer és szemészeti kapcsolatára.

Az emberi egyed fejlődése során 0 –tól 7 –éves koráig megy végbe a vizuális információ és a központi idegrendszer által vezérelt kétszemes együttlátás készségének a kialakulása, ami alap feltétele annak,hogy képes legyen 7 éves kortól megtanulni írni, olvasni és számolni.

Ennek hiánya vagy az egyes fejlődési szakaszok (születési körülmények, 1 éves kor, 3 éves kor, 6-7 éves kor) eltérései a későbbiekben a gyermeknek nehézségeket okoznak. Egy egészséges csecsemő 16 élettani reflexszel születik meg, ha a reflexek fejlődésével vagy a szülés körülményeivel gond adódik, a gyermeknél különféle problémák jelentkeznek, mint például figyelemzavar, diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia.

A különböző fejlesztőpedagógiai módszerek a gyermek alap intelligenciájára hagyatkozva akarják a különböző eltéréseket fejleszteni, de ezek csak ideig óráig működnek, amint abbamarad a fejlesztés, a gyermek visszaesik.

Ezért a hatékony megoldás csak úgy működik, ha először megvizsgáljuk a gyermek központi idegrendszeri fejlettségét és neurooptometriai szemvizsgálatot végzünk nála:binokuláris látás,konvergencia készség,akkomodációs készség,fixációs képesség,visus….stb, audionális felmérés és a gerinc-nyak-csípő összefüggések és annak a pontos kielemzése is szükséges a teljes képhez (manuálterápa,kiropraktika).

Ezeknek a területeknek a teljes összehangolt működése elengedhetetlen ahhoz,hogy az írás olvasás…stb jól tanulható legyen és működjön. Ezeket a vizsgálatokat el kell végezni 1 éves,3éves és 6-7éves korban. Miután feltérképezték a problémák gócpontját és megfelelően kezelték, fejlesztették,  helyreigazították, csakis akkor lesz hatékony utána bármilyen gyógypedagógiai vagy fejlesztőpedagógiai foglalkozás,ellenkező esetben mint már említettem csak ideig óráig érünk el eredményt.

A normál gyermekszemészeti protokol:

Szemvizsgálati protokoll

1. Az anamnézis / kórelőzmény felvétele – fókuszálva a mozgásszervi és idegrendszeri fejlődésre kisgyermekkorban.

2. A szem védő apparátusának vizsgálata

3. Alap binokuláris látásvizsgálat, amely a következőkből áll:

 • konvergencia
 • tárgy fixációja
 • tárgy követése
 • cover teszt
 • Lang Stero teszt
 • Fúziós vergencia teszt

4. Látásélesség felvétele monokulárisan-binokulárisan korrekció nélkül

5. Korrekció megállapítása objektíven, illetve speciális készülékkel tágításos modulban is.

6. Skiaszkópia végzése szűken, esetleg tágan is.

7. Megfelelő korrekció megállapítása monokulárisan és binokulárisan.

8. Binokuláris látásteszt:

 • Polateszt
 • közeli Maddox-teszt
 • Accomodatio-teszt
 • Konvergencia-teszt
 • Vörös-zöld teszt.