Vision Therapy

Mi is a Vision Therapy módszer?


A Vision Therapy - vagy látás terápia - az Egyesült Államokban régóta alkalmazott fejlesztése az idegrendszeri eltérésekből adódó látásproblémáknak. Egy olyan összetett fejlesztő terápia, amely nem áll meg a szemészeti vizsgálatnál.

Egy általános szemészeti vizsgálat során ellenőrzik a látás élességét távolra, valamint a szemek anatómiai, fiziológiai állapotát. A binokuláris látás ellenőrzése azonban sok esetben sajnos elmarad. A Vision Therapy során ezért mind a távoli, mind a közeli binokuláris látás ellenőrzésre kerül. A Polateszt-vizsgálattal a kétszemes látást vizsgáljuk.

A gyermek binokuláris látás zavara nem önállóan létező jelenség, mindig vonz magával valamilyen társproblémát. Mivel a kétszemes látás kialakulása már a magzati életben elkezdődik, ezért a születéskori 16 élettani reflex közül 4 közrejátszik ennek az egészséges fejlődésében. Ha ezen reflexek közül már egy is eltér a normálistól, akkor az magával fogja vonzani a binokuláris látás eltérését is.

Mivel minden érzékszervi információ feldolgozása a központi idegrendszerben történik, ezért ha az túlterhelődik, az adott információ feldolgozása lassulhat vagy akadozhat. A folyamatos kompenzáció miatt pedig a jól működő területek is túlterhelődnek, amik különböző tüneteket fognak produkálni.

Ezért a terápiánk során az eltéréseket, tüneteket összességében, komplexen kezeljük. Programunk során nemcsak egyes részeket fejlesztünk és gyógyítunk, hanem együtt dolgozunk a problémás területeket kezelő szakemberekkel. Ezért alkalmas a Vision Therapy nem csak a látásprobléma, hanem az azzal összefüggő számos más tünet megoldására, gyógyítására is.

Ellenkező esetben csak részgyógyítás történne és soha nem lenne teljes és összehangolt a gyermek idegrendszeri és érzékszervi működése. Ez mind gyermekkorban,mind felnőtt korban nagyfokú nehézségeket fog okozni. A kezeletlen eltérés az idegrendszer kopása és annak folyamatos túlterhelése, a központi idegrendszer csak alap funkcionális működését fogja eredményezni.

Az olvasás, írás, számolás nehézségeinek diszfunkcióinak összefüggése a vizuális információ feldolgozásával:

Az embernél  0-7 éves korig megy végbe a vizuális információ és a központi idegrendszer által vezérelt kétszemes együttlátás készségének a kialakulása.

Ez  alapfeltétele annak, hogy képes legyen egy gyermek 7 éves kortól megtanulni írni, olvasni és számolni. Ennek hiányában, vagy egyes fejlődési szakaszok anomáliája miatt, a  későbbiekben különböző mértékben és különböző formában jelentkezhetnek az adott területek eltérései, nehézségei.

Ezekből a gyerekekből lesznek a koncentrációval, figyelem zavarral, diszfunkciós zavarral küzdő gyermekek. Ezek az eltérések kis és középfokú nehézségekben mutatkoznak meg, illetve a súlyosabb diszlexiában, diszgráfiában, diszkalkuliában.

A különböző fejlesztőpedagógiai módszerek a gyermek alap intelligenciájára és készségére hagyatkozva, felülről vezérelve indítják a mozgáskoordinációs fejlesztést, nem pedig alulról építkezve. Amint abbamarad a fejlesztés, a gyermek visszaesik. Ezért a hatékony megoldás csak úgy működik, ha a gyermeket felmérjük és megvizsgáljuk minden olyan területen, ami kapcsolatban áll a központi idegrendszeri vezérléssel.

Ilyen területek:  neuro-optometriai szemvizsgálat végzése - binokuláris látás, konvergencia készség, akkomodációs készség, fixációs képesség,visus….stb, - audionális felmérés, gerinc-nyak-csípő összefüggések, sensoros és gross motoros mozgás felmérései.

Ezeknek a területeknek a teljesen összehangolt működése elengedhetetlen ahhoz, hogy az írás, olvasás…stb. jól tanulható legyen és működjön. A szemészeti, neuro-optometriai vizsgálatokat el kell végezni 1 éves, 3 éves és 6-7 éves korban.

A megfelelő alapfejlesztés idegrendszerileg 0-3 éves korig a JER, 4-5 éves korban TSMT- alapzó torna majd 7éves kortól a Vision Therapy,KMT, INPP módszer, a többi fejlesztés pedig ezekhez kapcsolódik.

Szemészetileg csak neuro-optometriai gyermek szemész és vision-therapeuta ért ehhez a területhez: a megoldás a megfelelő szemüveg felírása és Vision therapy alkalmazása. Ennek keretén belül tudjuk vizsgálni, hogy milyen mértékben van gond a konvergenciával, akkomodációval, fixációval.

Ugyanis, ha ezek a területek bármilyen mértékben is sérültek és ezek idegrendszeri kapcsolódása is sérült,akkor nem tud megvalósulni az az alapkészsége a gyermeknek,hogy 20 mikr/sec alatt tudjon egy visuális információt, adatot értelmezni és utána annak alapján válaszreakciót adni -pl:írás,tábláról másolás,olvasás.

Tudni kell,hogy a bal szem csak 2 karaktert tud látni, míg a jobb szem 4 karaktert tud előre haladni és ezek összehangoltsága adja meg a betűk összeolvasását, közben fenntartva a konvergenciát és az akkomodációt a központi idegrendszer vezérlésével folyamatosan. (Ennek hiányában a gyermeknél az információ feldolgozása vagy csúszik, vagy felgyorsul, aminek a következménye, hogy nem tud, jól olvasni, nem érti, hogy mit olvasott, lassú vagy túl gyors az olvasási tempója, kihagy betűket, lehagy ékezeteket, írásképe rendezetlen.)

Ezen készségek eltérését korrigáljuk szemészetileg: megfelelő szemüveggel (aminek az elkészítése nagyfokú precizitást igényel), illetve fejlesztjük Vision therapy-val.

Továbbá ezeket a működési részeket segíti meg mint a hallás és a nyaki gerincvelőben tovább futó vizuális, vagy audionális információ hatására kiváltott mozgás pl.írás tollbamondás, tábláról másolás.

Ugye mennyire bonyolult rendszer alapján tanulunk meg írni, olvasni, számolni?                                                                                                            

Tünetek:

 • magatartási zavarok / agresszív fellépés, esetleg túlzott visszahúzódás
 • fejfájás, migrén (hányásos)
 • kocsiban hányás, rosszullét
 • aluszékonyság, fáradékonyság
 • erős fényérzékenység
 • frontérzékenység
 • olvasási, számolási nehézség
 • kettőslátás
 • koncentrációs zavarok
 • ha fáradt, széthúzó képet érzékel, egyik szemmel homályosan lát, pihenésre javul
 • időnként, főleg sötétben elhomályosuló látás
 • bizonytalan térérzékelés, távolság-érzékelés

Letölthető információs PDF (angol)