Gyerekszemészet

Természetsen a hagyományos lépéseket tartalmazó gyermekszemészet mellett ,rendelőnkben a gyermekszemészet speciális vizsgálatát végezzük.


Ez a módszer a szemvizsgálat mellett  kitér  a gyermek idegrendszer és szemészeti kapcsolatára.

Az emberi egyed fejlődése során 0 –tól 7 –éves koráig megy végbe a vizuális információ és a központi idegrendszer által vezérelt kétszemes együttlátás készségének a kialakulása, ami alap feltétele annak,hogy képes legyen 7 éves kortól megtanulni írni, olvasni és számolni.

Ennek hiányában vagy egyes fejlődési szakaszok anomáliája során(1-éves kor,3 éves kor,6-7éves kor ide tartozik egészen a kezdetektől a születési körülmények alapból 16 élettani reflex-el születik meg egy egészséges csecsemő, ha a reflexek fejlődésével vagy a születési körülményekkel gond adódik pl:császár vagy hosszú vajjúdás,komplikációk… stb ,a fordulási készség ,kúszás,mászás, felállás járás ,beszéd indulás és a félelmi reflex fejlődései) aminek esetleg nem is tulajdonítanak fontosságot,az egyedfejlődés során, a későbbiekben különböző mértékben okoznak nehézséget a gyermek számára és különböző formákban is jelentkezik mindenkinél másképp az adott területek nehézségei.

Ezekből a gyerekekből lesz: koncentráció,figyelem zavar,disz funkciós zavar. Kis és közép fokú illetve a súlyosabbak a diszlexiás,diszkalculatio,diszgráfia eltérések.

A különböző fejlesztő pedagógiai módszerek a gyermek alap intelligenciájára hagyatkozva akarja a különböző eltéréseket fejleszteni ,de ezek csak ideig óráig működnek amint abba marad a fejlesztés, a gyermek visszaesik.

Ezért a hatékony megoldás csak úgy működik ha először megvizsgáljuk a gyermek központi idegrendszeri fejletségét és neurooptometriai szemvizsgálatot végzünk nála:binokuláris látás,konvergencia készség,akkomodációs készség,fixációs képesség,visus….stb, audionális felmérés és a gerinc nyak csípő összefüggések és annak a pontos kielemzése is szükséges a teljes képhez (manuálterápa,kiropraktika).

Ezeknek a területeknek a teljes összehangolt működése elengedhetetlen ahhoz,hogy az írás olvasás…stb jól tanulható legyen és működjön. Ezeket a vizsgálatokat el kell végezni 1 éves,3éves és 6-7éves korban. Miután feltérképezték a problémák góc pontját és megfelelően kezelték,fejlesztették helyre igazították ,csak is akkor lesz hatékony utána bármilyen gyógypedagógiai vagy fejlesztőpedagógiai foglalkozás,ellenkező esetben mint már említettem csak ideig óráig érünk el eredményt.

A normál gyermekszemészeti protokol:

Szemvizsgálati protokoll

1.     Az anamnézis / kórelőzmény felvétele – fókuszálva a mozgásszervi és idegrendszeri fejlődésre kisgyermek korban.

2.     A szem védő apparátusának vizsgálata

3.     Alap binokuláris látásvizsgálat, amely a következőkből áll:

-        konvergencia

-        tárgy fixációja

-        tárgy követése

-        cover teszt

-        Lang Stero teszt

-        Fúziós vergencia teszt

4.     Látásélesség felvétele monokulárisan-binokulárisan korrekció nélkül

5.     Korrekció megállapítása objektíven, illetve speciális készülékkel tágításos modulban is.

6.     Skiaszkópia végzése szűken, esetleg tágan is.

7.     Megfelelő korrekció megállapítása monokulárisan és binokulárisan.

8.     Binokuláris látásteszt:

-        Polateszt

-        közeli Maddox-teszt

-        Accomodatio-teszt

-        Konvergencia-teszt

-        Vörös-zöld teszt.