Gyerekszemészet

TANULÁSI ZAVAROK KEZELÉSE

Tudta, hogy a tanulási zavarral rendelkező, figyelemzavaros gyerek panaszai szem eredetűek lehetnek? Egy speciális vizsgálattal a polatest, más néven polateszt vizsgálattal kiszűrjük a gyerekkori kancsalságot. Segítünk a gyerek szemüveg kiválasztásában, vagy illetve, ha a szem engedi, gyermek kontaktlencsét is tudunk javasolni.

A gyerekszemészet címe: 1029 Budapest, Bátori László Utca 9.

Vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel: 06-30-680-9925

MIÉRT FONTOS A MEGFELELŐ GYERMEKSZEMÉSZETI VIZSGÁLAT?

0-tól 6-éves korig alakul ki a kétszemes (binoculáris) látás. A szem és az agy szoros együttműködése meghatározza tanulási képességeinket és koncentrációnkat. Ennek van egy speciális vizsgálati eszköze a polatest.

TANULÁSI ZAVAROK OKAI, LEHETSÉGES KEZELÉSÜK

A tanulási és koncentrálási zavarnak sok oka lehet, ezek egyike lehet szemészeti és agyi összefüggésű (binoculáris látás zavar, strabizmus: rejtett kancsalság) is. Ezt minden esetben meg kell vizsgálni és ki kell zárni. Abban az esetben, ha zavart jelez a vizsgálat eredménye akkor a figyelem és koncentráció készség megfelelő szemüveg viseletével jelentősen javítható. Ezt a vizsgálatot POLATEST vizsgálattal végezzük. A vizsgálat legkorábban 6-éves korban végezhető el, hiszen ekkora fejlődik ki a binoculáris látás már jól vizsgálható állapotúra, illetve a gyermek is már mentálisan éretté válik a vizsgálatra.

A vizsgálatot évente legalább egyszer el kell végezni a gyermeknél.

A szemüveg viseletéhez fontos, hogy megfelelő vision terapeuta (behavering optometrist és fejlesztőpedagógus) foglalkozzon gyermekünkkel.

A zavar nem fog elmúlni viszont a megfelelő prizmás szemüveggel könnyebben fog tudni koncentrálni gyermekünk, mert a szemüveg tehermentesíti agyunkat a szemizmok koordinálása alól és az így felszabadult energiát az értelmezésre, gondolkodásra tudja fordítani pluszban.

A gyermeknél ugyanakkor jelentkezhetnek még kísérő tünetek Pl: fejfájás, aluszékonyság, fáradékonyság, erős fényérzékenység. Ezekre a tünetekre is érdemes odafigyelni még akkor is ha gyermekünk nem panaszkodik és kitűnő tanuló.

MI A POLATEST?

A szemhez hat darab szemizom kapcsolódik, Ha deformáltság lép fel akkor ezt az agynak és a központi idegrendszernek kell, korrigálnia. (ami fárasztó) Ezt a jelenséget vizsgáljuk a POLATESTTEL ami egy 3D-és teszt ábrarendszer. Ez a vizsgálat a normál szemvizsgálatra épül rá.

  

KONTAKT LENCSE GYEREKEKNEK

A kontaktlencse hatalmas fejlődésen esett át az elmúlt 10-év-ben. Megjelentek a szilikon-hidrogél lencsék, amik lehetővé tették a szem majdnem 100%-os oxigén ellátását, illetve az egynapos egyszer használatos kontaktlencsék, amik a hygéniás feltételeket tették korszerűbbé hiszen így minimálisra csökkenthető bármilyen infekció, fertőzés a szemen.

A kontaktlencse természetesen továbbra is fokozott ellenőrzés mellet adható csak a gyermekeknek, ami akár 3-6 havi is lehet, és nem helyettesíti a szemüveget csak is alternatív, opcionális viseletben javasoljuk.