Vision Therapy

Binokuláris Látásvizsgálat fontossága az óvodától a felnőttkorig!

Az elején csak rövid szakmai kitérőben szólnék pár mondatot arról, hogy mi is és miért fontos a binokuláris látás vizsgálata. Ez a vizsgálat a normál szemészeti vizsgálatnak csak opcionális része vagyis nem kötelező eleme jelenleg. Ebből kifolyólag kevés szemészeti vizsgálatnál nézik meg a páciensnél, kivéve a gyermekszemészetnél, de ott is csak érintőlegesen és korántsem a teljesség igényével.

A binokuláris látás képessége alapvetően befolyásolja az ember tanulási, tér- és mozgásérzékelési, figyelmi, és értelmezési képességét, illetve kihat a viselkedésére is, mint például hiperaktivitás és figyelemzavar. Ezen problémákkal kapcsolatban az USA-ban 1970-óta végeznek kutatásokat az Optometria területén és ezen kutatások igazolták vissza az összefüggéseket a felsorolt problémákkal kapcsolatban. Továbbá a különböző diszfunkciók (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulátió) sem kezelhetőek a binokuláris látás vizsgálata nélkül.

A binokuláris látás 6 éves korra alakul ki az embernél és 12 éves korig fejleszthető korrigálható, ha gond van vele.

A binokuláris látás vizsgálatához az alapmódszerek ismertek és adottak. A szakemberképzés pedig biztosított a SOTE Optometria Karán, ahol a jelenlegi tervek alapján, jövő tanévtől beillesztésre kerül a tanmenetbe az úgynevezett Vision Therapy tantárgy is, amely újabb korrigáló módszere a binokuláris látás problémának.

A jelen jogszabályok alapján kötelező a fejlesztőpedagógus által elvégzett óvodai szűrés a gyermekek 3 éves korától.

Amennyiben ez a jogszabály csatoltan vagy kiegészítésként tartalmazná azt is, hogy az iskola elkezdése előtt a gyermeket vizsgálják meg optometriai binokuláris látásszűrésen, akkor a jelenlegi véletlenszerűen, de jellemzőbben inkább elmaradó binokuláris szűrés integrálható lenne az államilag irányított ellátási folyamatba úgy, hogy az pontosan akkor kerülne elvégzésre még abban a korban, amikor a korrekciónak még biológiailag leginkább megfelel a szervezet. Így hatékony és nem csak az iskolai teljesítményt segítő, de egy egész életen át tartó támogatást, segítséget kap a fejlődő szervezet.

Kezelése:

A kimutatott binokuláris látásprobléma megfelelő szemüveggel, Vision Therapy-val és mozgás fejlesztő koordinációs torna együttes alkalmazásával fejleszthető leghatékonyabban. A problémák (pl.: fejfájás, kettős látás, lassúság, stb.) jelentősen enyhülnek vagy megszűnnek és a gyermek binokuláris látás által befolyásolt tanulási nehézségei radikálisan, akár 80%-ban is csökkenhetnek (pl.: nő a szövegértési képessége, javul az általános figyelme és koncentrációképessége, továbbá írásképe és adott matematikai műveletek elvégzése is fejlődik).

Ez a probléma végig kíséri az embert egész életén át a kisgyermekkortól egészen a felnőttkorig. Tehát a binokuláris látás korrigálása az iskola utáni években is mérhető és kimutatható hasznot hoz. A modern ember már nem jár jogosítvány nélkül, azaz személygépjármű nélkül szinte sehová. Az a felnőtt, aki kulturálisan arra szocializálódott, hogy szemüvegesnek lenni stigma, még akkor sem fogja vállalni a szemüvegességet, amikor a vizsgálat során egyértelműen kimutatásra kerül, hogy vezetésbiztonsági szempontból akár kötelezővé is lehetne neki tenni. (Van rá amerikai tanulmány, amely azt is kimérte, kimutatta, hogy az éleslátás, amit jelenleg is mérünk jogosítvány kiadásakor, semmilyen összefüggést nem mutat a balesetokozási aránnyal; ám a binokuláris látással kapcsolatos problémák már annál inkább.) Ennyiben Állam, mint gondoskodó intézmény már az elején, többrétű segítséget tud adni a családoknak és azon gyermekeknek, akik később az ő felnőtt állampolgárai lesznek.

A saját praxisomból rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy 10 gyerekből 7-nek van binokuláris látás problémája és hozzá kapcsolódó tanulási zavara. Az USA-ban 1989-es felmérés szerint a gyermek populáció 20%-a 2010-es tanulmány szerint 30-40%-a küzd ilyen problémákkal, vagyis ez a dolog a világon mindenütt ismert és megoldásra vár.

Lambert Dombrády Ildikó vagyok, Optometristaként dolgozom már 17 éve és foglalkozom ezzel a témával már csak személyes indítatásból is. Én is ilyen binokuláris látás problémával küzdöttem gyermekkoromban, az 1970-es és 80-as években, egészen az egyetemig, ahol a polatest vizsgálatnak köszönhetően megkaptam első speciális szemüvegemet 1997-ben és azóta nehézségek nélkül tudom folytatni tanulmányaimat és munkámat. Jelenleg az USA-ban Ohio állam Aurora város Nemzetközi Optometriai Oktatási Szervezet hallgatója vagyok behavior optometria karon a Nemzetközi COVD (Collige of Optometrists in Vision Development) szervezet keretein belül.