Vision Therapy

Binokuláris Látásvizsgálat fontossága az óvodától a felnőttkorig!

Az elején csak rövid szakmai kitérőben szólnék pár mondatot arról, hogy mi is és miért fontos a binokuláris látás vizsgálata. Ez a vizsgálat a normál szemészeti vizsgálatnak csak opcionális része vagyis nem kötelező eleme jelenleg. Ebből kifolyólag kevés szemészeti vizsgálatnál nézik meg a páciensnél, kivéve a gyermekszemészetnél, de ott is csak érintőlegesen és korántsem a teljesség igényével.

A binokuláris látás képessége alapvetően befolyásolja az ember tanulási, tér- és mozgásérzékelési, figyelmi, és értelmezési képességét, illetve kihat a viselkedésére is, mint például hiperaktivitás és figyelemzavar. Ezen problémákkal kapcsolatban az USA-ban 1970-óta végeznek kutatásokat az Optometria területén és ezen kutatások igazolták vissza az összefüggéseket a felsorolt problémákkal kapcsolatban. Továbbá a különböző diszfunkciók (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulátió) sem kezelhetőek a binokuláris látás vizsgálata nélkül.

A binokuláris látás 6 éves korra alakul ki az embernél és 12 éves korig fejleszthető korrigálható, ha gond van vele.

A binokuláris látás vizsgálatához az alapmódszerek ismertek és adottak. A szakemberképzés pedig biztosított a SOTE Optometria Karán, ahol a jelenlegi tervek alapján, jövő tanévtől beillesztésre kerül a tanmenetbe az úgynevezett Vision Therapy tantárgy is, amely újabb korrigáló módszere a binokuláris látás problémának.

A jelen jogszabályok alapján kötelező a fejlesztőpedagógus által elvégzett óvodai szűrés a gyermekek 3 éves korától.

Amennyiben ez a jogszabály csatoltan vagy kiegészítésként tartalmazná azt is, hogy az iskola elkezdése előtt a gyermeket vizsgálják meg optometriai binokuláris látásszűrésen, akkor a jelenlegi véletlenszerűen, de jellemzőbben inkább elmaradó binokuláris szűrés integrálható lenne az államilag irányított ellátási folyamatba úgy, hogy az pontosan akkor kerülne elvégzésre még abban a korban, amikor a korrekciónak még biológiailag leginkább megfelel a szervezet. Így hatékony és nem csak az iskolai teljesítményt segítő, de egy egész életen át tartó támogatást, segítséget kap a fejlődő szervezet.

Kezelése:

A kimutatott binokuláris látásprobléma megfelelő szemüveggel, Vision Therapy-val és mozgás fejlesztő koordinációs torna együttes alkalmazásával fejleszthető leghatékonyabban. A problémák (pl.: fejfájás, kettős látás, lassúság, stb.) jelentősen enyhülnek vagy megszűnnek és a gyermek binokuláris látás által befolyásolt tanulási nehézségei radikálisan, akár 80%-ban is csökkenhetnek (pl.: nő a szövegértési képessége, javul az általános figyelme és koncentrációképessége, továbbá írásképe és adott matematikai műveletek elvégzése is fejlődik).

Ez a probléma végig kíséri az embert egész életén át a kisgyermekkortól egészen a felnőttkorig. Tehát a binokuláris látás korrigálása az iskola utáni években is mérhető és kimutatható hasznot hoz. A modern ember már nem jár jogosítvány nélkül, azaz személygépjármű nélkül szinte sehová. Az a felnőtt, aki kulturálisan arra szocializálódott, hogy szemüvegesnek lenni stigma, még akkor sem fogja vállalni a szemüvegességet, amikor a vizsgálat során egyértelműen kimutatásra kerül, hogy vezetésbiztonsági szempontból akár kötelezővé is lehetne neki tenni. (Van rá amerikai tanulmány, amely azt is kimérte, kimutatta, hogy az éleslátás, amit jelenleg is mérünk jogosítvány kiadásakor, semmilyen összefüggést nem mutat a balesetokozási aránnyal; ám a binokuláris látással kapcsolatos problémák már annál inkább.) Ennyiben Állam, mint gondoskodó intézmény már az elején, többrétű segítséget tud adni a családoknak és azon gyermekeknek, akik később az ő felnőtt állampolgárai lesznek.

A saját praxisomból rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy 10 gyerekből 7-nek van binokuláris látás problémája és hozzá kapcsolódó tanulási zavara. Az USA-ban 1989-es felmérés szerint a gyermek populáció 20%-a 2010-es tanulmány szerint 30-40%-a küzd ilyen problémákkal, vagyis ez a dolog a világon mindenütt ismert és megoldásra vár.

Lambert Dombrády Ildikó vagyok, Optometristaként dolgozom már 17 éve és foglalkozom ezzel a témával már csak személyes indítatásból is. Én is ilyen binokuláris látás problémával küzdöttem gyermekkoromban, az 1970-es és 80-as években, egészen az egyetemig, ahol a polatest vizsgálatnak köszönhetően megkaptam első speciális szemüvegemet 1997-ben és azóta nehézségek nélkül tudom folytatni tanulmányaimat és munkámat. Jelenleg az USA-ban Ohio állam Aurora város Nemzetközi Optometriai Oktatási Szervezet hallgatója vagyok behavior optometria karon a Nemzetközi COVD (Collige of Optometrists in Vision Development) szervezet keretein belül.

 

Az olvasás,írás,számolás nehézségeinek diszfunkcióinak összefüggése a vizuális információ feldolgozásával.


Az emberi egyed fejlődése során 0 –tól 7 –éves koráig megy végbe a vizuális információ és a központi idegrendszer által vezérelt kétszemes együttlátás készségének a kialakulása, ami alap feltétele annak,hogy képes legyen 7 éves kortól megtanulni írni,olvasni és számolni. Ennek hiányában vagy egyes fejlődési szakaszok anomáliája során(1-éves kor,3 éves kor,6-7éves kor ide tartozik egészen a kezdetektől a születési körülmények alapból 16 élettani reflex-el születik meg egy egészséges csecsemő, ha a reflexek fejlődésével vagy a születési körülményekkel gond adódik pl:császár vagy hosszú vajjúdás,komplikációk… stb ,a fordulási készség ,kúszás,mászás, felállás járás ,beszéd indulás és a félelmi reflex fejlődései) aminek esetleg nem is tulajdonítanak fontosságot,az egyedfejlődés során, a későbbiekben különböző mértékben okoznak nehézséget a gyermek számára és különböző formákban is jelentkezik mindenkinél másképp az adott területek nehézségei.


Ezekből a gyerekekből lesz: koncentráció,figyelem zavar,disz funkciós zavar. Kis és közép fokú illetve a súlyosabbak a diszlexiás,diszkalculatio,diszgráfia eltérések. A különböző fejlesztő pedagógiai módszerek a gyermek alap intelligenciájára hagyatkozva akarja a különböző eltéréseket fejleszteni ,de ezek csak ideig óráig működnek amint abba marad a fejlesztés, a gyermek visszaesik. Ezért a hatékony megoldás csak úgy működik ha először megvizsgáljuk a gyermek központi idegrendszeri fejletségét és neurooptometriai szemvizsgálatot végzünk nála:binokuláris látás,konvergencia készség,akkomodációs készség,fixációs képesség,visus….stb, audionális felmérés és a gerinc nyak csípő összefüggések és annak a pontos kielemzése is szükséges a teljes képhez (kiropraktika). Ezeknek a területeknek a teljes összehangolt működése elengedhetetlen ahhoz,hogy az írás olvasás…stb jól tanulható legyen és működjön. Ezeket a vizsgálatokat el kell végezni 1 éves,3éves és 6-7éves korban. Miután feltérképezték a problémák góc pontját és megfelelően kezelték,fejlesztették helyre igazították ,csak is akkor lesz hatékony utána bármilyen gyógypedagógiai vagy fejlesztőpedagógiai foglalkozás,ellenkező esetben mint már említettem csak ideig óráig érünk el eredményt.


A megfelelő alap fejlesztések idegrendszerileg 0-3 éves korig a JER,majd 7éves kortól az INPP módszere foglalkozik ezzel, és csak ezek után van létjogosultsága bármilyen más fejlesztési módszernek


Szemészetileg csak is neurooptometriai gyermek szemész ért ehhez a területhez: megfelelő szemüveg felírása és Vision therapy alkalmazása (USA-ban 1970 –óta foglalkoznak ezzel a szemészeti területtel és annak a terápiás fejlesztésével) ennek keretén belül tudjuk vizsgálni,hogy milyen mértékben van gond a konvergenciával,akkomodációval,fixációval ugyanis ha ezek a területek bármilyen mértékben is sérültek és ezek idegrendszeri kapcsolódása szint úgy,akkor nem tud megvalósulni az az alap készsége a gyermeknek,hogy 20 mikr/sec alatt tudjon egy visuális információt adatot értelmezni és utána az alapján válaszreakciót kiadni Pl:írás,tábláról másolás,olvasás tudni kell,hogy a bal szem csak 2 karaktert tud látni míg a jobb szem 4 karaktert tud előre haladni és ezek összehangoltsága adja meg a betűk összeolvasását közben fenntartva a konvergenciát és az akkomodációt a központi idegrendszer részéről folyamatosan. (Ennek hiányában a gyermeknél az információ feldolgozása vagy csúszik vagy felgyorsul aminek a következménye,hogy nem tud jól olvasni nem érti,hogy mit olvasott,lassú vagy túl gyors az olvasási tempója kihagy betűket le hagy ékezeteket,írásképe rendezetlen.) Ezen készségek eltérését korrigáljuk szemészetileg megfelelő szemüveggel aminek nem mindegy az elkészítési módja sem,illetve fejlesztjük Vision therapy-val.


Továbbá ezeket a működési részeket segíti meg a hallás és a nyaki gerincvelőben tovább futó visuális ,vagy audionális információ hatására kiváltott mozgás ami a gerincvelőben fut végig parancsként pl.írás tollbamondás, tábláról másolás. Vestibuláris idegrendszer kapcsolatok.


Szóval nagyon bonyolult rendszer alapján tanulunk meg írni ,olvasni, számolni.

 

 

Készítette:
dr. Dombrády Ildikó
neurooptometriai szemész
Vision Therapeuta