Vision therapy

Mi is a Vision Therapy módszer!


A Vision Therapy – vagy látás terápia – az Egyesült Államokban régóta alkalmazott fejlesztése az idegrendszeri eltérésekből adódó látásproblémáknak. Egy olyan összetett fejlesztő terápia, amely nem áll meg a szemészeti vizsgálatnál.

Egy általános szemészeti vizsgálat során ellenőrzik a látás élességét távolra, valamint a szemek anatómiai, fiziológiai állapotát. A binokuláris látás ellenőrzése azonban sok esetben sajnos elmarad. A Vision Therapy során ezért mind a távoli, mind a közeli binokuláris látás ellenőrzésre kerül. A Polateszt-vizsgálattal a kétszemes látást vizsgáljuk.

 

A gyermek binokuláris látás zavara nem önállóan létező jelenség, mindig vonz magával valamilyen társ-problémát. Mivel a kétszemes látás kialakulása már a magzati életben elkezdődik, ezért a születéskori 16 élettani reflex közül 4 közrejátszik ennek az egészséges fejlődésében. Ha ezen reflexek közül már egy is eltér a normálistól, akkor az magával fogja vonzani a binokuláris látás eltérését is.

Mivel minden érzékszervi információ feldolgozása a központi idegrendszerben történik,ezért ha az túlterhelődik,az adott információ feldolgozása lassulhat vagy akadozhat.A folyamatos kompenzáció miatt pedig a jól működő területek is túlterhelődnek, amik különböző tüneteket fognak produkálni.

Ezérta terápiánk során az eltéréseket, tüneteket összességében, komplexen kezeljük.Programunk során nemcsak egyes részeket fejlesztünk és gyógyítunk, hanem együtt dolgozunk a problémás területeket kezelő szakemberekkel. Ezért alkalmas a Vision Therapy nem csak a látásprobléma, hanem az azzal összefüggő számos más tünet megoldására, gyógyítására is.

Ellenkező esetben csak részgyógyítás történne és soha nem lenne teljes és összehangolt a gyermek idegrendszeri és érzékszervi működése. Ez mind gyermekkorban,mind felnőtt korban nagyfokú nehézségeket fog okozni. A kezeletlen eltérés az idegrendszer kopása és annak folyamatos túlterhelése, a központi idegrendszer csak alap funkcionális működését fogja eredményezni.

Az olvasás, írás, számolás nehézségeinek diszfunkcióinak összefüggése a vizuális információ feldolgozásával

Az embernél  0-7 éves korig megy végbe a vizuális információ és a központi idegrendszer által vezérelt kétszemes együttlátás készségének a kialakulása.

Ez  alapfeltétele annak, hogy képes legyen egy gyermek 7 éves kortól megtanulni írni, olvasni és számolni. Ennek hiányában, vagy egyes fejlődési szakaszok anomáliája miatt, a  későbbiekben különböző mértékben és különböző formában jelentkezhetnek az adott területek eltérései,nehézségei.

Ezekből a gyerekekből lesznek a koncentrációval, figyelem zavarral, diszfunkciós zavarral küzdő gyermekek. Ezek az eltérések kis és középfokú nehézségekben mutatkoznak meg,illetve a súlyosabbak a diszlexiás, diszkalculatio, diszgráfia eltérések.

A különböző fejlesztőpedagógiai módszerek a gyermek alap intelligenciájára és készségére hagyatkozva, felülről vezérelve indítja a mozgáskoordinációs fejlesztést, nem pedig alulról építkezve. Amint abbamarad a fejlesztés, a gyermek visszaesik. Ezért a hatékony megoldás csak úgy működik, ha a gyermeket felmérjük és megvizsgáljuk minden olyan területen, ami kapcsolatban áll a központi idegrendszeri vezérléssel.

Ilyen területek:  neuro-optometriai szemvizsgálat végzése - binokuláris látás, konvergencia készség, akkomodációs készség, fixációs képesség,visus….stb, - audionális felmérés,gerinc-nyak-csípő összefüggések,sensoros és gross motoros mozgás felmérései.

Ezeknek a területeknek a teljesen összehangolt működése elengedhetetlen ahhoz, hogy az írás, olvasás…stb. jól tanulható legyen és működjön. A szemészeti, neuro-optometriai vizsgálatokat el kell végezni 1 éves,3éves és 6-7éves korban.

A megfelelő alapfejlesztés idegrendszerileg 0-3 éves korig a JER, 4-5 éves korban TSMT-Alapzó torna majd 7éves kortól a Vision Therapy,KMT, INPP módszer, a többi fejlesztés pedig ezekhez kapcsolódik.

Szemészetileg csak neuro-optometriai gyermek szemész és vision-therapeuta ért ehhez a területhez: a megoldás a megfelelő szemüveg felírása és Vision therapy alkalmazása. Ennek keretén belül tudjuk vizsgálni,hogy milyen mértékben van gond a konvergenciával, akkomodációval, fixációval.

Ugyanis, ha ezek a területek bármilyen mértékben is sérültek és ezek idegrendszeri kapcsolódása is sérült,akkor nem tud megvalósulni az az alap készsége a gyermeknek,hogy 20 mikr/sec alatt tudjon egy visuális információt, adatot értelmezni és utána annak alapján válaszreakciót adni -pl:írás,tábláról másolás,olvasás.

Tudni kell,hogy a bal szem csak 2 karaktert tud látni, míg a jobb szem 4 karaktert tud előre haladni és ezek összehangoltsága adja meg a betűk összeolvasását, közben fenntartva a konvergenciát és az akkomodációt a központi idegrendszer vezérlésével folyamatosan. (Ennek hiányában a gyermeknél az információ feldolgozása vagy csúszik, vagy felgyorsul, aminek a következménye, hogy nem tud, jól olvasni, nem érti, hogy mit olvasott, lassú vagy túl gyors az olvasási tempója, kihagy betűket, lehagy ékezeteket, írásképe rendezetlen.)

Ezen készségek eltérését korrigáljuk szemészetileg: megfelelő szemüveggel (aminek az elkészítése nagyfokú precizitást igényel), illetve fejlesztjük Vision therapy-val.

Továbbá ezeket a működési részeket segíti meg mint a hallás és a nyaki gerincvelőben tovább futó vizuális, vagy audionális információ hatására kiváltott mozgás pl.írás tollbamondás, tábláról másolás.

Ugye mennyire bonyolult rendszer alapján tanulunk meg írni, olvasni, számolni?                                                                                                            

Tünetek:

-        magatartási zavarok / agresszív fellépés, esetleg túlzott visszahúzódás

-        fejfájás, migrén (hányásos)

-        kocsiban hányás, rosszullét

-        aluszékonyság, fáradékonyság

-        erős fényérzékenység

-        frontérzékenység

-        olvasási, számolási nehézség

-        kettőslátás

-        koncentrációs zavarok

-        ha fáradt, széthúzó képet érzékel, egyik szemmel homályosan lát, pihenésre javul

-        időnként, főleg sötétben elhomályosuló látás

-        bizonytalan térérzékelés, távolság-érzékelés