Az olvasás, írás, számolás kapcsolata a vizuális információval

Kevesen gondolnak bele, hogy az olyan alapvető képességek, mint az olvasás, írás, számolás az emberi szervezet milyen bonyolult működésén alapulnak.

Elég csak egy apró eltérés, és máris probléma adódik a tanulás során.


A fogantatástól az iskolapadig

A két szem két külön képet lát, tanult folyamat eredménye, hogy a kettő kép eggyé áll össze (ki lehet próbálni: ha egy meghatározott képet csak egyik szemünkkel nézünk, majd csak a másikkal és végül mindkettővel, akkor érzékelhető, hogy a két külön képet miként dolgozza össze az idegrendszerünk eggyé). A vizuális információ és a központi idegrendszer által vezérelt kétszemes együtt-látás készsége  0 és 7 éves kor között alakul ki. Ez alap feltétele annak, hogy egy gyermek 7 éves kortól megtanuljon írni, olvasni és számolni. A folyamatot olyan események befolyásolhatják, amire sokan nem is gondolnak, ilyenek a születési körülmények (pl.: császár vagy hosszú vajúdás, komplikációk), a fordulási készség, kúszás, mászás, felállás, járás, beszédindulás és -fejlődés. Ha ez a folyamat nem megfelelően alakul és megjelenik egy vagy több rendellenesség, akkor ezek a későbbiekben különböző mértékű nehézséget okoznak a gyermek számára. 


A probléma forrását kell megtalálni

Amikor gyermek a koncentráció, a figyelem zavar, a diszfunkciós zavar jeleit mutatja, vagy súlyosabb esetekben megfigyelhető a diszlexia, diszkalculatio, diszgráfia is, akkor fejlesztő pedagógiai módszerekkel igyekeznek a zavarokat enyhíteni vagy megszüntetni. A különböző fejlesztő pedagógiai módszerek a gyermek alap intelligenciájára hagyatkozva felülről vezérelve indítják a mozgáskoordinációs fejlesztést, de ha a reflex nem működik megfelelően – ezt csak alulról építkezve lehet korrigálni -, akkor ezek a módszerek csak ideig-óráig működnek. Amint abba marad a fejlesztés, a gyermek visszaesik. 

Az írás-olvasás és a hasonló készségek elsajátításához és megfelelő működéséhez elengedhetetlen az idegrendszer, a mozgásrendszer, a hallás és a látás összehangolt működése. 

Ezért a hatékony megoldás érdekében először meg kell vizsgálni a gyermek központi idegrendszeri fejlettség és el kell végezni a neuro-optometriai szemvizsgálatot, az audionális felmérést valamint a gerinc vizsgálatát a teljes kórképhez. Miután feltérképezték a problémák gócpontját és megfelelő terápiával kezelték, fejlesztették, csakis akkor lesz hatékony bármilyen gyógypedagógiai vagy fejlesztőpedagógiai foglalkozás, ellenkező esetben csak ideig-óráig érhető el eredmény.

Neuro-optometria

Az USA-ban 1970 –óta foglalkoznak ezzel a szemészeti területtel és annak a terápiás fejlesztésével. Ennek keretén belül tudják vizsgálni, hogy milyen mértékben van gond a látásban a konvergenciával (összetartás), akkomodációval (alkalmazkodóképesség), fixációval (rögzítés). Ugyanis ha ezen funkciók vagy ezek idegrendszeri kapcsolata bármilyen mértékben is sérült, akkor nem tud megvalósulni az az alapkészsége a gyermeknek, hogy 20 mikroszekundum alatt tudjon egy vizuális információt vagy adatot értelmezni, majd utána az alapján válaszreakciót adni. Ez történik például az írás, tábláról másolás vagy az olvasás során. 

A bal és a jobb szem külön-külön látja a karaktereket, a két szem összehangoltsága adja meg a betűk összeolvasási képességét, közben folyamatosan fenntartva a konvergenciát és az akkomodációt a  központi idegrendszer vezérlésével. Ha ez a funkció bármelyik ponton hiányos vagy sérült, akkor a gyermeknél az információ feldolgozása vagy csúszik, vagy felgyorsul, aminek az a következménye, hogy nem tud jól olvasni, nem érti, hogy mit olvasott, lassú vagy túl gyors az olvasási tempója, esetleg kihagy betűket, lehagy ékezeteket, írásképe pedig rendezetlen.

A neuro-optometriai gyermekszemész és vision therapeuta a megfelelő vizsgálatok elvégzését követően tudja megalapozottan felírni a megfelelő szemüveget valamint a vision therapy*, azaz a látás terápia alkalmazásával segíteni a gyermeknek. 

A szemészeti neuro-optometriai vizsgálatokat 1 éves, 3 éves és 6-7 éves korban kell(ene) elvégezni. 

*Vision Therapy: vizuális rendszert fejlesztő terápia, melyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki és ott oktatják a terapeutákat