A Vision Therapy fontossága

A Vision Therapy fontossága és szerepe a binokuláris látás fejlesztésében.

A kétszemes együtt látás(binokuláris) folyamata 0-tól 6 éves korig fejlődik ki az embernél.

Ez egy bonyolult idegrendszeri folyamat, ami az agy központi idegrendszerének az összefüggése a látóközponttal ahol a vizuális kép kialakul. A kép feldolgozása viszont nem a látóközpontban jön létre, hanem továbbítani kell a vizuális információt a neuronok segítségével egészen az agy homloklebenyi területére, ahol az információ értelmezése történik. Nem mindegy, hogy az információ mennyi idő alatt, vagyis milyen gyorsan jut el a látóközpontból a homloklebenyi értelmezési területre.

Ennek optimális esetben 250 mikrosecundum alatt kell megtörténnie, ha gond lép fel a bejövő kép információ minőségével, vagy maga a továbbítási folyamat, vagyis az inger átadás gyorsasága csökkent mértékű, akkor ez az intervallum megnő. Ami az értelmezési időt növeli meg vagyis a reakcióidőt növeli, és fárasztja a rendszert.

Ezért két oldalról kell megtámogatni a rendszert, hogy a felmerülő problémát meg tudjuk szüntetni az egyik a helyes szemüveg korrekció megadása,illetve a neurológia rész fejlesztése amit a Vision Therapy speciális gyakorlatai tesznek lehetővé. Az eredmény csak akkor garantálható, ha a szemüveg motoros rendszer mellett alkalmazzuk az idegrendszeri megtámogatást is ez a VIsion Therapy. A z egész probléma igazán hatékonyan 12 éves korig fejleszthető könnyedén mert ebben az időszakban a leggyorsabb az idegsejtek szaporodása és cserélődése, illetve ilyenkor tanulnak könnyebben az idegsejtek.

Mind ehhez jól kapcsolódik a magyar mozgás fejlesztő terápia, ami plusz támogatást ad e két módszerhez. Ok-okozati viszonyban ha nincs jó binokuláris látása a gyermeknek akkor soha nem lesz jól működő mozgáskoordinációja, vagy állandó nehézségekkel fog küzdeni az olvasás és értelmezés területén.

 

Vissza