A szemüveg megszokása

Többnyire határtalan örömet okoz egy új szemüveg, hiszen a korábbinál jobb látással ajándékozza meg a viselőjét.

Ám néha a szemüveg megszokása nagy kihívás. 

Amikor valaki későn teszi meg a szükséges korrekciót, és bármilyen okból a szükségesnél később kezdi el hordani a megfelelő szemüveget, akkor számolni kell azzal, hogy hosszabb időt vesz igénybe a megszokás. Hiába megfelelőek a felírt dioptriák, az idegrendszer ilyenkor lassabban és rosszabbul reagál. 

A szem képalkotási információját az agy értelmezi, ott alakul ki a kép, amit látunk. A szemtől idegpályákon fut az inger az homloklebenyben található központba, ahol bonyolult tanult folyamatok során az ingerületek képpé állnak össze. Ez a terület nehezen tűri a beavatkozást a működésébe még akkor is, ha az hosszabb távon könnyebbséget jelent. Hasonlóan ahhoz, mint amikor egy régebbi okostelefon akadozó és nehézkes operációs rendszerét kezeljük sokáig és veszünk egy új, egyszerűbb, okosabb készüléket: hiába könnyebb és hasznosabb az új operációs rendszer, mégis időbe telik, amíg „összeszokunk” vele. 

Az új szemüveggel is össze kell szokni: bizalomra és türelemre van szükség!

Először mindig nehezebb folyamatosan viselni az újonnan kapott segédeszközt, a megszokás időtartama mindenkinél más és más. A páciensnek „dolgoznia” kell, hordani a szemüvegét és konzultálni az optometrista szakértővel.